In order to help you better and show relevant advertisements, MX-Deals uses functional, analytical, social media, advertising, affiliate and tracking cookies and similar technology, which are placed by MX-Deals or its partners. By continuing to use this website (for example by clicking on a link on this website), you agree to this. You can always withdraw your consent. See our cookie page
info@mx-deals.nl 085-4012915 Account

Dr. Norel about neckbraces

Eindelijk! Eindeloze gesprekken met klanten, leveranciers, professionele rijders, hobby rijders enz. hebben wij gevoerd… Gisteren avond was het zover bij MX Inside. Dr. Norel, ofwel de crossdokter, gaf zijn genuanceerde mening over wat de meerwaarde is van het dragen van een Nekbrace.


Uiteraard is iedereen vrij om zelf te bepalen wat hij of zij voor bescherming wenst te dragen echter vinden wij het enorm belangrijk dat deze beslissingen op kennis worden gebaseerd en niet zo zeer op wat men roept. Zaken zoals een helm en nekbrace zijn essentiële onderdelen van je uitrusting en het is dan ook belangrijk dat men hier goed op wordt voorgelicht en een verstandige beslissing in maakt.


Er zijn verschillende zaken welke steeds weer worden aangehaald en deze komen ook deels terug in de uitzending van MX Inside:


Ik draag geen nekbrace, want dan breek ik sneller mijn sleutelbeen!
Ik draag geen nekbrace, want ik kan me niet meer goed bewegen op de motor!
Ik draag geen nekbrace, want het ziet er niet uit.
Ik draag geen nekbrace, want er zijn nog steeds gevallen van mensen die hun nek braken met een nekbrace!
Ik draag geen nekbrace, want ik vind ze te duur.
Ik draag geen nekbrace, want ook Herlings en verschillende andere rijders dragen geen nekbrace meer! Dan zal het wel niet werken.
Jullie hebben belang bij de Nekbrace te adviseren omdat jullie ze verkopen!


Eindelijk heeft een onafhankelijke dokter genaamd Dr. Norel duidelijk gemaakt dat het dragen van een nekbrace wel degelijk van grote waarde kan zijn! Bekijk hiervoor het onderstaande filmpje en laat jezelf goed voorlichten als het gaat om veiligheid.


Wat is mijn/onze visie als het om deze punten gaat? Deze lees je hieronder. Ik ben in ieder geval zeer benieuwd naar jullie mening! Ik raad je dan wel aan eerst even naar het filmpje en het onderstaande te kijken.


Ruud van den Bergh
MX-Deals

 

 

Ik draag geen nekbrace want dan breek ik sneller mijn sleutelbeen!

Zoals Dr. Norel al aangeeft tijdens de aflevering van MX Inside is het zeker niet bewezen dat je door de nekbrace op zich je sneller je sleutelbeen breekt. De nekbrace is wanneer deze goed is afgesteld vrij van het sleutelbeen. Daarbij is de kans vele maten groter dat je het sleutelbeen breekt doordat er een impact is op de schouder. Het sleutelbeen is een relatief zwak bot en is op zichzelf al een zeer veel voorkomende blessure onder de crossers en bijvoorbeeld paarden races. Als laatste geeft Dr. Norel nog aan dat het allemaal een kwestie is van statistieken. Het is bewezen dat de nekbrace nekletsel kan voorkomen. Zou dit mogelijk het sleutelbeen breken (wat niet bewezen is) om nekletsel te voorkomen is in zijn ogen de keuze snel gemaakt. Een sleutelbeen breuk heeft vele malen kleinere consequenties dan een nekbreuk.

 

Ik draag geen nekbrace want ik kan me niet meer goed bewegen op de motor!

Dit argument zien wij vaak voorbij komen. Allereerst is het zo dat het van enorm groot belang is dat je de nekbrace goed afstelt. Wanneer dit goed gebeurd komt het zelden tot nooit voor dat iemand hier “echt” nadeel of beperking van ondervindt. Het zou kunnen dat de eerste nekbraces toen deze uitkwamen wat meer beperkingen veroorzaakte. Het was nou eenmaal nog niet zover door ontwikkeld dan dit vandaag de dag het geval is. Tegenwoordig zijn er enorm veel afstelmogelijkheden waarbij de nekbrace perfect is af te stellen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen van mensen met een relatief korte nek of een ander argument maar voor het merendeel van de mensen geldt dat de nekbrace perfect af te stellen moet zijn. Laat ik daar nog aan toevoegen dat bescherming altijd beperkingen zal opleggen! Men rijd het liefst zonder kleding en bescherming, maar het is altijd een afweging in comfort en veiligheid. Onze ervaring leert dat het comfort argument toch echt te verwaarlozen is.

 

Ik draag geen nekbrace want het ziet er niet uit.

Tja, de looks boven veiligheid stellen. Daar hebben wij natuurlijk weinig tegen in te brengen.

 

Ik draag geen nekbrace want er zijn nog steeds gevallen van mensen die hun nek braken met een nekbrace!

Inderdaad! Ik kan uit eigen ervaring hierover mee praten. Ik heb in 2015 mijn nek gebroken tijdens de RBKO terwijl ik toch een nekbrace droeg! Neemt dit nou weg dat deze daardoor niet zijn werk heeft gedaan? Ik had niet willen weten wat de mogelijke consequenties voor mij persoonlijk waren geweest als ik deze niet had gedragen. Zo kun je jezelf ook afvragen of er bij het dragen van een helm ook geen hersenschuddingen of ander hersenletsel voorkomt. Het is een kwestie van statistieken en zoals bij de autogordel ook het geval is heeft de nekbrace bij het overgrote deel van de gevallen een positieve uitwerking. Ondanks dat er ook mensen zijn welke goed weg kwamen door hun gordel niet te hebben gedragen heeft toch het merendeel van de mensen baat gehad bij het dragen van een auto gordel. Vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld.

 

Ik draag geen nekbrace want ik vind ze te duur.

Wij zijn ons zeer zeker bewust van het feit dat crossen een enorm dure sport is. Er zijn echter zaken waarvoor het gewoonweg te gevaarlijk is om kosten op te besparen. Iedereen kent de verhalen van mensen die  zoiets vreselijks meemaken waardoor hun hele leven vanaf die dag op zijn kop staat. De nek is een van deze lichaamsdelen welke bij een ongeval hiervoor kan zorgen. Sla die stickerset met nieuwe kappen of dat 3e gave crosspakje misschien eens over en investeer in een goede nekbrace

 

Ik draag geen nekbrace want ook Herlings en verschillende andere rijders dragen geen nekbrace meer! Dan zal het wel niet werken..

Wij als MX-Deals hebben ondertussen geleerd wat merken kunnen bereiken met goede en sterke marketing. Als je een product in de markt wilt brengen moet je sowieso zorgen dat de profrijders er mee rijden! Ooit eens afgevraagd waarom in de begindagen ieder team zoals Pro Circuit en vele prof rijders waaronder ook Jeffrey Herlings met een nekbrace reden? Teams en prof rijders kun je zien als commerciële instellingen. Iedere cm2 op het lichaam van Herlings is een potentieel uithangbord. Dat zij hier dus mee rijden zegt dit dan per definitie ook iets over het product? Grote nekbrace fabrikanten zoals Leatt hebben in de begindagen middels investeringsmaatschappijen enorme budgetten gehad om deze nekbraces op de markt te brengen. Op enig moment moeten deze investeringen worden terugverdient en zullen deze budgetten dan ook teruglopen. Dit heeft automatisch als consequentie dat minder teams en prof rijders met bijvoorbeeld een nekbrace zullen gaan rijden. Wees dus heel voorzichtig om hier conclusies uit te trekken en kijk vooral naar je eigen veiligheid!

 

Jullie hebben belang bij de nekbrace te adviseren omdat jullie ze verkopen!

Helemaal waar! Om onze service te blijven verlenen moeten wij natuurlijk verkopen. Het is echter wel zo dat wij er totaal geen baat bij hebben om onze klanten verkeerd te informeren. De cross is voor iedereen al duur genoeg en op de langere termijn zal dit enkel tegen ons werken. Of men de nekbraces nu bij ons of bij een ander aanschaft, wij zijn gewoon van mening dat het een essentieel stukje bescherming betreft!

Nou goed, wat een enorm verhaal en  ik heb al harde armen van het schrijven

Houd ons in de gaten